Chiar dacă eu personal nu intubez, nu ventilez, nu operez, nu defibrilez ... nu fac, prin specialitatea mea (cum s-ar spune), diferența imediată între viață și moarte, totuși consultațiile de astăzi mi-au demonstrat că niciun efort nu este în zadar, că nici un sfat nu este fără semnificație pentru pacienții mei atât de tulburați zilele astea.
Astăzi trebuia să fiu în concediu; am anulat și am mers la serviciu – și nu mi-a părut rău. Am simțit că mi se oferă șansa, cred eu, unică în viață, de a arăta că medicina de bună credință nu este doar un slogan, ci este rațiunea mea ca medic. Am avut privilegiul astăzi, ca și în celelalte zile de stare de urgență, să practic o altfel de medicină. Bine că este deschisă Policlinica Providența în toată această perioadă! Chiar dacă eu personal nu intubez, nu ventilez, nu operez, nu defibrilez ... nu fac, prin specialitatea mea (cum s-ar spune), diferența imediată între viață și moarte, totuși consultațiile de astăzi mi-au demonstrat că niciun efort nu este în zadar, că nici un sfat nu este fără semnificație pentru pacienții mei atât de tulburați zilele astea.
Am sunat azi pe fiecare dintre cei 32 pacienți de mâine să văd cine trebuie să vină fizic și cine poate primi consultație la distanță. E prima zi în care am dat și consultații la distanță în contract CAS. Inevitabil, pacienții răspundeau: „Ce mă bucur că m-ați sunat, eram așa de panicat, nu știam cum să fac!”. O pacientă a început să plângă. A zis: „Nu tratamentul e problema, la o adică îmi cumpăr, nici analizele nu-s problemă, mi-am luat glucometru, tensiometru, dar sunt așa debusolată… Nu știți cât mă bucur că mi-ați redat echilibrul!”. E o altă față a medicinii – e medicina aceea uitată în epoca aparaturii ultraperformante, în epoca medicamentelor minune. E medicina pentru suflet, atât pentru sufetul medicului, cât și al pacientului.
Altă pacientă m-a întrebat: „Eu știu că dacă am o urgență sun la salvare și nu mă lasă. Dar vreau să vă întreb ceva care mă apasă și numai dumneavoastră îmi puteți răspunde: vă este frică?”. M-a mirat și m-a îmbărbătat întrebarea ei!
Covid-ul vine și trece, dar noi vom dori să avem pacienții tratați alături de noi și peste două luni, și peste un an, și peste 10 ani! Atunci eu una mă simt obligată să le fiu alături acum, în vremuri tulburi.
Și dacă toată lumea citează zilele acestea jurământul lui Hipocrate, eu vi-l citez pe Cicero: „Prietenul sigur în împrejurări nesigure se cunoaște”.
Providența face diferența!
Știu asta, cred asta, simt asta – doar că a venit timpul să o și demonstrăm! Așa cum „un cerc de prieteni nu se face cu compasul”, tot așa o echipă medicală centrată pe nevoile pacientului nu se face cu vorbe, ci cu fapte! La 1 mai se împlinesc 10 ani de când lucrez la Providența; e prima dată când trebuie să demonstrez pacienților că sunt mai mult decât medicul lor, că sunt prietenul lor. „Un prieten este cineva care este aici pentru tine, când ar fi putut fi în altă parte”…
În vremuri simple, toți furnizorii de servicii medicale se întrec în oferte și soluții pentru pacienți. Diferența o face furnizorul care le este alături acum, când au cea mai mare nevoie!
Vreau să fiu prietenul pacienților mei, vreau ca ei să simtă că Providența face diferența!
Dr. Roxana Ștefan – Medic primar specialitatea Diabet și boli de nutriție – Policlinica Providența